Mijn kind van 6 jaar op zomerkamp?

Mijn kind van 6 jaar op zomerkamp?

Mijn kind van 6 jaar op zomerkamp?

De jongste kinderen die bij ons op zomerkamp komen zijn nog maar 6 jaar oud. De kinderen vinden zomerkamp vooral een leuk nieuw avontuur.

Een kind van 6 jaar op zomerkamp; voor sommige families en kinderen is dit geen enkel probleem. De ouders en kinderen hebben het volste vertrouwen in dat het allemaal wel goed komt.

Andere kinderen en ouders hebben het hier iets moeilijker mee. Zij durven bij het afscheid weleens een traantje te laten. Misschien heb jij er wel vertrouwen in maar als ouder heb je nog wel veel vragen. Houdt de kampleiding rekening met de behoeftes van mijn zoon of dochter? Zal mijn kind heimwee krijgen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.

 

Wel of niet op kamp?

Wij snappen het wel dat je het spannend vind om je kind van 6 op zomerkamp te laten gaan. Een aantal mensen van ons team zijn zelf vader of moeder en de eerste keer kamp zou ik zelf ook wel een beetje spannend vinden, want hoe zou het gaan? Je kunt altijd vragen om eens eerder langs te komen om te komen kijken en kennis te maken.

 

De kampleiding zorgt er al snel voor vertrouwen

Onze kampleiding wordt geselecteerd op enthousiasme, ervaring en betrouwbaarheid. Ze worden goed getraind en houden rekening met de behoeftes van het individu. Dus kunnen we uit ervaring zeggen dat alle zorgen snel verdwijnen!

De onbekende gezichten die je aan het begin van het kamp voor kinderen wat beteuterd stonden aan te kijken, zijn tegen het eind vaak je beste vrienden of vriendinnetjes. Ook ouders kunnen op beide oren slapen na een vrolijk telefoontje vanaf het zomerkamp.

De kampleiding heeft namelijk genoeg ervaring met jongere deelnemers en weten hoe ze hen op hun gemak kunnen doen voelen.

 

Zomerkamp kiezen

Bij 25 graden Noord hebben we heel veel kampen waar je uit kan kiezen. Ga samen met je kind een keuze maken en betrek je kind hier ook in. Dat verhoogt de voorpret en geeft je kind de ruimte om zelf te mogen kiezen. Een voordeel van een kamp bij 25 graden noord is dat alle kampen aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Kleinschalige organisatie maximaal 36 kinderen tegelijk op kamp.
 • Er is altijd 1 kampleiding op 6 kinderen dus er is oog voor het individuele kind.
 • De kampleiding wordt uitvoerig getraind en is geselecteerd op enthousiasme, ervaring en betrouwbaarheid.
 • De accommodatie voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften, dus een veilig idee.
 • Het terrein bij 25 graden Noord leent zich uitstekend voor tal van buitenactiviteiten dus een hele week de buitenlucht opsnuiven.
 • We zorgen voor gevarieerde maaltijden, gezonde en lekkere tussendoortjes en een snoepje op zijn tijd dus ook dat zit helemaal goed.

 

 

Voordelen als je kind op zomerkamp gaat.

 • Oké er is een praktisch voordeel dat je geen kinderopvang hoeft te regelen als je kind op zomerkamp gaat.
 • Je zoon of dochter zal activiteiten doen die het thuis of op school niet snel zal doen. Zo pikt je kind heel veel nieuwe ervaringen op.
 • Het zelfvertrouwen van je kind zal een heel stuk toenemen want op een plezierige manier worden grenzen verlegt.
 • Je kind zal nieuwe vrienden maken, altijd goed voor het oefenen van de sociale contacten. Zo begint ieder zomerkamp met kennismakingsspelletjes. Daarnaast is de kans groot dat het meer gelijkgestemden tegenkomt met dezelfde interesses als je voor heel specifieke kampen kiest.
 • Sommige kinderen zijn nog heel erg ‘kinderlijk’ en dat is natuurlijk niet erg. Maar doordat je kind op kamp veel zelfredzamer zal moeten zijn, worden ze zelfstandiger. Natuurlijk is er leiding aanwezig om te helpen als het niet lukt maar doordat er meer kinderen zijn proberen kinderen het vaak eerst zelf.
 • Het belangrijkste is dat je hele mooie herinneringen overhoudt aan een zomerkamp. Veel van onze kampleiding heeft zelf ook hele goede herinneringen aan hun zomerkamp vroeger. Een zomerkamp is gewoon heel erg leuk!

Grote kans dat je dus een heel ander kind terugkrijgt dan dat je wegbrengt.

Een zomerkamp beleven als kind is een intense beleving.

Je kindertijd is een periode die je de rest van je leven met je meedraagt. Tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar beleef je de wereld voor de eerste keer en ontmoetingen, ervaringen en activiteiten komen veel intenser aan dan tijdens je volwassen leven. Jong geleerd is oud gedaan, wordt wel eens gezegd, en het is inderdaad wetenschappelijk bewezen dat je nieuwe vaardigheden sneller oppikt, hoe jonger je bent. Dit is een van de redenen dat veel ouders ook jonge kinderen graag op kamp sturen. Op een kamp krijgen kinderen namelijk de kans om nieuwe activiteiten uit te proberen en nieuwe ervaringen op te doen. Ze sluiten er nieuwe vriendschappen of kunnen zich een of meerdere weken eens helemaal toeleggen op een geliefde hobby. Een kinderkamp is voor veel deelnemers bovendien de eerste keer dat ze op avontuur gaan zonder ouders, broertjes of zusjes. Een intense beleving die sowieso de moeite waard is!

 

Mijn kind van 10 wil ook op zomerkamp.

Wij kiezen ervoor om een gemende leeftijdsgroep samen een zomerkamp te laten beleven. Vandaar dat de struikroverkampen, goudkoortskampen en zomerkamp KIDS een leeftijd heeft van 6 t/m 12 jaar. We eten gezamenlijk en sommigen spellen doen we met de hele groep, daardoor leer je rekening te houden met anderen. Kinderen van 7 tot 12 jaar gaan een andere fase in. Zo zijn kinderen vanaf 7 jaar minder egocentrisch dan tijdens de kleutertijd en gaan ze logisch nadenken. Ook zien ze meer samenhang tussen de dingen en vragen kinderen meer naar het waarom en hoe. Kinderen hebben uitdagingen nodig en dan is een kamp een hele leuke uitdaging. Zo kunnen ze nieuwe dingen leren zoals boogschieten, zwaardvechten en paardrijden op het jager kamp.

Kampen voor iedere leeftijdsgroep

Bij 25 graden noord hanteren we diverse kampen voor diverse leeftijdsgroepen. De jongste kinderen van 6 t/m 11 jaar kunnen kiezen uit zomerkamp KIDS of goudkoortskamp. Voor de oudere kinderen van 8 t/m 13 jaar hebben we een jager kamp geïnspireerd op de grijze jager boeken van John Flannagan. Voor jongeren van 12 t/m 16 jaar hebben we de keuze uit 3 kampen: Outdoorkamp gericht op bushcraft, Adventure kamp met echte adrenaline activiteiten en het jager kamp. Of ga je heerlijk door de modder en klimmen en klauteren tijdens het Survivalkamp! Kortom keuze genoeg voor een geweldige zomer!

 

Motorische ontwikkeling

Kinderen blijven zich gedurende de hele kindertijd motorisch ontwikkelen. De lichaamsbeheersing wordt met de week sterker. Tijdens een zomerkamp kom je in aanraking met verschillende sporten. Dat is mooi want niet alleen je brein heeft een geheugen, je spieren ook. Er is een bepaalde activiteit of beweging nodig om je spieren dingen te leren. Tijdens een kamp kun je gedurende een periode je heel intens bezig houden met een sport of hobby. Of het nu een beleving in de middeleeuwen is of je leert bushcraft tijdens het outdoorkamp met hulp van onze kampleiding ga je een onvergetelijke week beleven samen met gelijkgezinde leeftijdsgenoten en gemotiveerde en gepassioneerde kampleiding.

 

De beste tip

Tot slot nog de allerbeste tip: Hoe spannend je het zelf misschien ook vindt, probeer dat niet aan je kind te laten merken. Als je kind dat meekrijgt zal het het zelf nog spannender vinden om te gaan en mogelijk zelfs tijdens het kamp heimwee krijgen omdat het terug wil naar mama. Als jij positief over het kamp praat; en bijvoorbeeld vraagt of je kind al zin heeft, of dat het toch wel erg leuk is om op kamp te gaan, zal hij of zij het ook de normaalste zaak van de wereld vinden.

Meer blogberichten

Hoe bouw je een bivak?

Tijdens onze zomerkampen bouwen wij een bivak. Maar hoe bouw je dan een bivak? Wij laten zien dat je dit makkelijk zelf kunt maken.

Wat moet je meenemen op zomerkamp?

Het is altijd lastig wat je moet meenemen op zomerkamp en wat niet. Daar helpt 25 Graden Noord je graag bij!

20 tekenen dat je op zomerkamp bent geweest bij 25 Graden Noord

Als kampganger of als kampleiding; je herkent vast deze tekenen dat je een kamp van 25 Graden Noord hebt meegemaakt!