15 redenen waarom zomerkamp goed is voor je kind

15 redenen waarom zomerkamp goed is voor je kind

Zomerkampen zijn echt te gek! Niet alleen voor je kind maar ook fijn voor jou als ouder. Zomerkamp is dé plek waar je kind zijn energie kwijt kan, vrienden kan maken, zonder telefoon of tablet zich een hele dag niet verveeld. Twijfel je nog of het iets voor jouw kind is? Niet meer na het lezen van deze 15 redenen waarom zomerkamp goed is voor je kind om het vooral wél te doen. De allergrootste reden is wel de prachtige ervaring die je een kind meegeeft voor de rest van zijn leven.

1. Zelfvertrouwen krijgen

Als kinderen naar een zomerkamp gaan, zijn ze meestal voor het eerst in hun leven op zichzelf. Ze moeten zelf beslissen wat ze aandoen, wat te eten en aan welke activiteiten ze deel nemen. Natuurlijk is er wel begeleiding om hun te helpen maar met 6 begeleiding op 35 kinderen gaan kinderen automatisch al heel veel zelf doen. Als gevolg daarvan ontwikkelen ze zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen hoe fijner het kind zich voelt. Als het zelfvertrouwen wordt ontwikkeld door het leren van zelfstandigheid, blijven kinderen zoeken naar nieuwe activiteiten om uit te proberen terwijl zij ook meedoen aan activiteiten waarmee zij al vertrouwd zijn. Eigenlijk leggen we hier heel simpel het principe uit van ervaringsleren.

2. Even in een andere omgeving zijn

Modder tot achter je oren! Wanneer mag zoiets nog? Nou op zomerkamp mag je de hele dag spelen en ravotten in het bos en in het water en mag je gewoon vies worden. Geen tablet, televisie of smartphone meer nodig met zoveel buitenplezier om je heen.

3. Een volwaardige vakantie beleven

Een hele andere omgeving, mensen en het doen van nieuwe activiteiten. Ze worden blootgesteld aan heel veel creativiteit, sport, spel en plezier. En uiteindelijk hebben ze de tijd van hun leven. Een ervaring die ze nooit weer vergeten. Een hele complete vakantie voor je kind.

4. Nieuwe vrienden maken

Op zomerkamp is je kind vrij van alle sociale verwachtingen die er op school zijn. Je hoeft je niet te bewijzen voor andere kinderen want je bent er maar een week dus je kunt direct beginnen met het maken van nieuwe vrienden en vriendinnen. Bovendien met al die leuke, gekke en ontspannen groepsactiviteiten gaat vrienden maken natuurlijk wel heel makkelijk.

5. Geen afleiding van smartphone, televisie of tablet

Wij nemen de mobiele telefoons in omdat op kamp er vooral tijd is voor plezier, vrienden en een geweldige ervaring. Iedere dag mogen de kinderen een uur op hun telefoons dan mag je rustig je appjes lezen, naar huis bellen of een spelletje doen, maar als het uur voorbij is dan is het weer zomerkamptijd. Onze ervaring is dat de kinderen de eerste dag nog heel graag hun telefoon willen hebben maar na dag 3 is er weinig belangstelling voor de telefoons. Een veelgehoorde uitspraak: “Mam ik heb geen tijd om te bellen of te appen, ik zit net een spelletje te doen”. Door écht te spelen, échte emoties te voelen en échte activiteiten te doen gaat er een heel nieuwe en mooie wereld voor ze open.

6. Elkaar helpen en samenwerken

Natuurlijk is een van de grootste voordelen van een zomerkamp, de sociale vaardigheden die een kind ontwikkelt. Een goede begeleider zal ervoor zorgen dat elk kind is opgenomen in de activiteit en dat elk kind op een positieve manier omgaat met de anderen. Ze leren, het geven en nemen van een groepsleven. Ze leren het samenwerken en vertrouwen op anderen. En misschien nog wel belangrijker, dat anderen ook op hen zullen rekenen. Iets eenvoudigs als de schoonmaak of corvee, is niet alleen bedoeld om de verblijfplaats schoon te krijgen maar ook om de teamsfeer en samenwerking te bevorderen.

7. Actief en veel in de buitenlucht bezig zijn

Er is geen andere plek waar kinderen zó actief bezig kunnen zijn dan op zomerkamp. Ze kunnen de hele dag rennen, survivallen, zwemmen, klimmen, klauteren, springen en bouwen. Wat wil een kind nog meer?

8. Succeservaringen opdoen 

Op school ervaren kinderen successen anders en kunnen soms een minder positief beeld van zichzelf hebben. Een zomerkamp kan een school zonder falen zijn, omdat het gewoon leuk is, je niet getoetst wordt en wel altijd succes beleving geeft. Je kunt jezelf zijn op zomerkamp en niet afgerekend worden op prestaties!

9. Je werkt aan je sociale vaardigheden

Alle zomerkampkinderen met leiding zijn eigenlijk een grote groep. In de groep heb je respect voor elkaar en heb je elkaar nodig om het leuk te hebben. Je leert om elkaar te helpen en dat helpen ook nog eens heel erg leuk is. Daarnaast slaap je met andere kinderen in een zaal, waardoor je kind leert delen, afspraken te maken, communiceren en rekening te houden met elkaar.

10. Zelfstandig worden

Je moet zelf beslissingen maken zoals kleren aantrekken, bord leegeten, je eigen lunchpakketje maken (hoeveel ga ik eten ’s middags), op tijd gaan slapen (natuurlijk ziet de leiding hier ook op toe). Maak je de verkeerde beslissingen dan heb je alleen je zelf ermee. Bovendien als iets je zelf nog niet lukt dan leer je om anderen te vragen. Dus kan je kind nog niet zijn eigen veters strikken dan zul je dit aan een ander kind moeten vragen of aan de begeleiding.

11. Het leren van nieuwe vaardigheden en activiteiten

In het kader van hierboven als je kind iets nog niet kan en hij heeft het een aantal keren gevraagd dan is de drive ook groot om het zelf te leren. Vaak doen kinderen activiteiten die ze thuis niet doen of niet uit zichzelf zien zoals opruimen, afwassen, tafels afruimen. Na een zomerkamp is het zo normaal dat thuis ook vaker mee geholpen wordt.

12. Ze worden veerkrachtiger

Kinderen doen op zomerkamp heel veel nieuwe activiteiten. Sommige kinderen vinden dit in het begin nogal spannend, maar door het toch te doen zien ze van zichzelf in dat ze veel meer kunnen dan ze zelf denken. Sommige kinderen vinden klimmen en hoogte heel spannend maar na drie pogingen klimmen ze vaak helemaal naar boven, als dat geen boost aan het zelfvertrouwen geeft dan weten wij het ook niet meer.

13. Je komt uit je dagelijkse routine

Even geen school, sport, zwemles, speelafspraken. Kinderen zijn even compleet uit de dagelijkse routine en de hele dag vrij om te spelen. Dat is natuurlijk iets waar ieder kind intens gelukkig van wordt. Door de grote variatie in sport en spel komen de kinderen in aanraking met activiteiten (boogschieten, klimmen, knopen leggen, vuur maken, broodje bakken etc.) die ze nog nooit hebben gedaan. Daarmee verbreden ze hun interesse en op een speelse manier ook hun kennis.

14. Het is gewoon handig als extra opvang

Een hele praktische reden om voor zomerkamp te kiezen: het is handig als opvang tijdens de lange zomervakantie. Veel kinderen gaan tijdens de vakantie naar de BSO of opa en oma. Maar er komt een moment dat ze dat eigenlijk niet meer leuk vinden of de BSO na 3 weken wel gezien hebben. Een zomerkamp is dan echt de oplossing. Het kan ook zijn dat je kinderen/jongeren te jong zijn om de hele vakantie alleen thuis te blijven en eigenlijk te oud zijn voor de BSO ook dan is zomerkamp een extra vakantie en een goed idee.

15. Een zomerkamp is heel gezellig

Nog even voor de duidelijkheid, op kamp gaan is super leuk, tof, heel gezellig en een fantastische ervaring. Als je vroeger zelf wel eens op zomerkamp bent geweest dan weet je dit wel. Bij elk kamp is een hele enthousiaste leiding aanwezig die ervoor zorgt dat ieder kind een geweldig kamp heeft. Dat begint al als je aankomt op kamp, je wordt ontvangen, je levert je telefoon in, je wordt naar de slaapzaal gebracht om je te installeren en dan gaan we los met zomerkamp. Alle kinderen worden direct uitgenodigd om mee te doen aan een kennismakingsspel en kom je ze weer ophalen dan rollen ze moe en voldaan de auto in. Wedden dat ze na een half uurtje enthousiaste verhalen vertellen al heerlijk liggen te slapen achterin!

Meer blogberichten

Hoe bouw je een bivak?

Tijdens onze zomerkampen bouwen wij een bivak. Maar hoe bouw je dan een bivak? Wij laten zien dat je dit makkelijk zelf kunt maken.

Wat moet je meenemen op zomerkamp?

Het is altijd lastig wat je moet meenemen op zomerkamp en wat niet. Daar helpt 25 Graden Noord je graag bij!

20 tekenen dat je op zomerkamp bent geweest bij 25 Graden Noord

Als kampganger of als kampleiding; je herkent vast deze tekenen dat je een kamp van 25 Graden Noord hebt meegemaakt!